sobota 23. dubna 2011

LEPIDLA, KTERÁ POUŽÍVÁM



Lepidla, která v současnosti používám
Na soutěži Panthers Cup mi byla nabídnuta k odzkoušení sada vteřinových lepidel od firmy Henkel s prosbou o sepsání malé recenze. Rozhodl jsem se proto tento článek věnovat lepidlům nejen od této firmy, ale všem, která používám při modelaření.


DISPERZNÍ LEPIDLO Ponal Super 3:
Je vodovzdorné lepidlo na dřevo.  Vlastnostmi se v mnoha směrech podobá lepidlu Herkules, je ředitelné vodou. Po vytvrzení má dobrou pevnost a průhledný vzhled s lehkým mléčným zakalením. Doba zavadnutí je 10 minut. Používám ho při většině postupů během stavby diorám- tvorba vegetace, tvorba terénu. Lze jej použít při práci se dřevem, papírem, styroporem a dalšími materiály. Pro lepší pevnost jej přidávám do sádry. Lepidlo seženete v každém „Bau”obchodě.

TAVNÁ PISTOLE:
Je jedním z mých nejoblíbenějších nástrojů k lepení. Používám ji téměř na všechny práce nejen při stavbě diorám, ale i v domácnosti. Výborně se hodí na lepení dřeva při výrobě rámečků diorám, ztvárnění vysoké trávy, výrobu kmenů stromů, utěsňování prostoru při ztvárnění vodních ploch. 
Nehodí se pro lepení styroporu, který se pod lepidlem taví. Pozor na horké lepidlo, které velmi lne k suché kůži a působí tak hluboké dlouho se hojící popálení!
Tavná pistole Bosch s patronami
Pro ty, kteří neznají lehce nastíním princip: 
Po zapojení pistole do elektrické zásuvky dochází po určité době k zahřátí jejího středu (doba ohřevu se odvíjí od kvality výrobce). Pozvolným tlakem na spoušť pistole (kvalita materiálu spouště se odvíjí od kvality výrobce) vsunujeme patrony s lepidlem, které se taví a vytéká z protilehlé strany tenkou tryskou.

Za celou dobu používání jsem vyzkoušel asi šest druhů pistolí. Nejčastější poruchou je ulomení spouště při jejím mačkání. Po mnoha nedobrých zkušenostech jsem nakonec zakoupil tavnou pistoli Bosch, která je ve srovnání s konkurencí poměrně drahá, ale je kvalitní. Rychle se zahřeje a spoušť je vyrobena z kvalitního plastu, který je odolný tlaku. Tuhé patrony s lepidlem lze zakoupit v každém „Bau”obchodě od mnoha výrobců. 

EPOXIDOVÁ LEPIDLA:
Pro opravdu pevné spoje používám rychle vytvrzující dvousložková epoxidová lepidla Araldit řady 2000. V řadě existuje více typů, lišících se dobou zpracovatelnosti, barvou po vytvrzení, a dalšími parametry. Nejraději mám Araldit Rapid, který tuhne po 5 minutách.
Lepidla používám pro lepení větších dílů sádry, styroporu, kovů, hliníku, dřevěných desek a dalších materiálů. Také se hodí k lepení keramiky, mramoru i betonu. 
vlevo Araldit 2021 a Araldit Rapid, vpravo pistole pro vymačkání lepidla

Araldite 2020
S Aralditem 2020, který je určen pro lepení skla, vytvářím čiré díly a rovné krystalicky čiré vodní plochy. Jeho výhodou je dlouhá doba vytvrzení, díky které mám dostatek času na vyčištění pryskyřice od bublinek, které vznikají pří míchání a lití „vody”do diorámy (odkaz zde). Pro natónování hladiny používám barvy Tamiya. Vodu zároveň nemusíme lít po více vrstvách, jako u některých pryskyřic. Vytvrzení je možné i ve vrstvě okolo 3 cm, což nám značně urychlí práci. Techniku práce s tímto čirým epoxidem jsem detailně popsal v článku DOMÁCÍ ODLÉVÁNÍ.

Odlitky čoček, čirá pryskyřice po rozmíchání, tónovaná pryskyřice
Lepidla lze zakoupit u firmy mého otce Skolil Kompozit


VTEŘINOVÁ LEPIDLA HENKEL:
Každé z vteřinových lepidel, které jsem vyzkoušel je univerzální a hodí se tedy na rychlé slepení některých druhů plastů, gumy, kůže, dřeva, porcelánu a kovů. Práce s nimi je rychlá, lepidla se dají dobře odstranit debonderem. Dobře reagují na aktivátory.

Loctite 480:
Je řídké vteřinové lepidlo černé barvy. To přináší velikou výhodu, že přesně vidíme kam jsme lepidlo aplikovali, nebo kam přesně nám „vyprsklo ” při pádu otevřené lahvičky na zem (mám odzkoušeno). Lepidlo se hodí k lepení tmavých věcí, protože po vytvrzení nezanechává bílé zamlžení. Lepený kus má manipulační pevnost za cca 20 vteřin.


Super Attak Precision:
Průhledné vteřinové lepidlo, je velmi řídké, takže dobře zateče do drobných spár modelu. Po vytvrzení ale zanechává „bílou mlhu”. Lepidlo je dodáváno v nádobce s dlouhou aplikační tryskou. Podle výrobce je to výhodou při lepení těžko dostupných míst. Osobně si ale myslím, že aplikace lepidla na model přímo z nádobky není vhodná, protože množství se vzhledem k řídkosti velmi špatně dávkuje. Lepidlo má po vytvrzení velkou pevnost a dá se dobře brousit.


Super Attak Ultra Plastik:
Řídké lepidlo pro rychlé lepení všech druhů plastů: polyethylen, polypropylen, PVC, vinyl, nylon, plexisklo a další. Balení obsahuje tubu s aktivátorem a tubu s lepidlem. Aktivátor se nanáší na očištěný povrch obou lepených dílů, po 1-2 minutách se na jeden díl aplikuje vteřinové lepidlo a oba díly se rychle přitisknou k sobě. Toto lepidlo není odolné vodě.

Super Attak Power Gel:
Univerzální gelové vteřinové lepidlo použitelné pro lepení svislých ploch, lepidlo nikam nestéká a zůstává na aplikovaném místě. Po přiložení obou dílů lze ještě několik vteřin s díly manipulovat a upravit je tak do správné polohy.

Super Attak Power Easy:
Gelové lepidlo s delší dobou tuhnutí, manipulace s díly je možná i 5O vteřin, k úplnému vytvrzení dochází až za 1 hodinu. Lepidlo se nehodí k lepení polyethylenu, polypropylenu a kůže.

OSTATNÍ VTEŘINOVÁ LEPIDLA:
Z ostatních vteřinových lepidel používám výhradně řídké lepidlo HVP modell. Středně husté a husté lepidlo nemá pro mé potřeby význam, protože velmi rychle v nádobce tvrdne, i přesto, že jej uchovávám v lednici.

ZPŮSOB APLIKACE:
Mnohokrát se mi vymstilo dávkování lepidla přímo z tuby na lepený spoj. Proto jako pracovní rezervoár používám plata od léků, do kterých aplikuji menší množství lepidla. To pak na model přenáším pomocí zubařského pátradla. Pomocí rezervoáru se zároveň eliminuje opatlání a následné ucpání trysky lahvičky od lepidla.

AKTIVÁTOR:
Občas se mi stává, že vteřinové lepidlo nechce po přiložení obou dílů vytvrdnout. Někdy stačí na spoje fouknout a vlhký proud vzduchu urychlí reakci tuhnutí. Pokud ani to nepomůže, pak se velmi dobře hodí Aktivátor vteřinových lepidel, který po nanesení na povrch s lepidlem velmi rychle reaguje a dochází k bleskovému vytvrzení. Při aplikaci aktivátoru stačí opravdu velmi malé množství. Pozor na vzniklý aerosol, který nám může vytvrdit i lepidlo v pracovním rezervoáru na stole. Nejraději používám aktivátor s pumpičkou Flashtac, protože se množství lépe dávkuje a z lahvičky nevyprchává hnací plyn. Pozor některé aktivátory leptají plast!

DEBONDER:
Pro odstranění přebytků vteřinového lepidla ať už na modelu, podlaze nebo na nástrojích, se výborně hodí debonder. Naneseme ho vatovým tampónem na postižené místo a počkáme, až lepidlo změkne, pak jej lehce setřeme z povrchu. Pozor některé debondery leptají plast!
Aktivátory a debondery, které používám
SKLADOVÁNÍ:
Vteřinová lepidla skladuji v lednici, chladné prostředí totiž prodlužuje jejich dobu zpracovatelnosti. Například neotevřené lepidlo Super Attak Precision mi v lednici vydrželo i jeden rok.

ODKAZY:
Odkaz pro nákup epoxidových lepidel zde.