sobota 1. února 2014

Plechové hrnce a kýble

Různé typy hrnců
Snad na každé chalupě se v kůlně či na půdě nachází různé nepotřebné harampádí. Na naší chalupě je z velké části tento nepořádek tvořen starými hrnci, zrezlými konvemi, plechovkami a jiným šrotem. Protože chci podobnou situaci ztvárnit ve své aktuálně rozpracované diorámě, rozhodl jsem se zkusit si vytvořit různé typy hrnců. Zvolil jsem vlastní výrobu z měděného plechu, protože ten se dá věrohodně deformovat a je přiměřeně tenký. Vlastní výroba je navíc přesně podle mých představ a mám radost z provedené práce. Kýble pocházejí z leptané sady od firmy Plus model.

MATERIÁL:
Hrnce vyrábím z měděného plechu pájením. Plech řežu ostrým skalpelem podél ocelového pravítka, větší kusy pak střihám nůžkami. Úpravu tvaru plechu pak provádím malým kladívkem, které mám od svého batolecího věku a mám proto k němu vřelý vztah. Detailní postup práce s plechem jsem popsal zde.

Potřebné nářadí
POSTUP:
Po naplánování rozměrů hrnce si nejprve uříznu proužek plechu. Ten pak na jedné straně opatřím linkou pomocí jehly a pravítka, čímž vytvořím rantl hrnce. 

Rantl hrnce
Plech pak obtočím okolo dřevěného kopyta, na kterém jej dále tvaruji. D
le druhu kopyta lze vyrobit hrnce kulaté, či oválné. Pro tyto účely používám bukové tyčky různých rozměrů, které jsou dostatečně pevné a vydrží vyšší teplotu při následném letování. 
Různé typy kopyt pro tvarování hrnců
Obtočený kus plechu fixuji pomocí  kolíčku na prádlo a oba konce spájím k sobě cínem. Spoj pak ještě na bukové kulatině přebrousím pilníkem. 

Spájení pruhu do prstence
Vzniklý prstenec pak na špejli lehce posunu tak, aby přesahoval přes její hranu zhruba o jeden milimetr. Tento přesah pak kulatým nástrojem přehnu a následně vyhladím kladívkem. Vytvořím tak oblé dno hrnce. 

Tvarování oblého dna hrnce

Podle průměru prstence vystřihnu z plechu dno a oba díly pak spájím dohromady. Spoj je třeba zhotovit kvalitně, protože pokud se rozhodneme pro ztvárnění hrnce plného vody, mohla by dvousložková pryskyřice, imitující vodu, snadno protékat. 
Letování dna
Nakonec ještě přiletuji ucha a je hotovo. 
Hotové hrnce
LEŠTĚNÍ:
Po spájení nasadím hrnec opět na bukovou špejli, všechny spoje zabrousím pilníkem a následně měď dokonale vyleštím pomocí drátěného kartáče upnutého do frézy. 
Nástroje na leštění

Vyleštěná měď má nádhernou barvu, ta však bohužel nevydrží dlouho a za pár dní se pokrývá vrstvičkou koroze, urychlení koroze se děje také v místech, kde byl měděný plech v kontaktu s potem na našich prstech.
Vyleštěná měď
BARVENÍ:
Hrnce lze ponechat v barvě mědi, nebo je barvím různými namíchanými odstíny barev Tamiya, patinu provádím oleji. Pokud imituji obouchaný smalt, jako základní barvu používám černou, kterou pak přestříkávám lesklou bílou a následně zaškrabávám povrch rydlem.

Zrezlý kýbl a obruče z loukoťových kol
ZÁVĚR:
Takto vzniklé hrnce lze použít jako dobrý doplněk do diorám. Pro imitaci vody používám dvousložkové pryskyřice. Plechové doplňky lze také mnohem věrohodněji poškodit než polyuretanové a po napodobení koroze pohodit někam do kouta diorámy. Nezapomeňme, že v detailu se skrývá dokonalost každého modelu.

ODKAZY:
článek Práce s plechem, oplechovávání modelů zde


měřítko 1/35